Lassen
Met beklede electrode
Bij elektrode lassen (MMA) brandt de elektrische vlamboog tussen het werkstuk en de afsmeltende elektrode. De elektrode levert dus tegelijkertijd het lastoevoegmateriaal erbij. De beklede elektrode wordt om te lassen in de elektrodehouder gespannen en door de lasser langs de naad gebracht. De bekleding smelt hierbij eveneens af en beschermt door vrijkomende gassen en als slak het smeltbad en de vlamboog tegen de buitenlucht. Nadat het smeltbad koud is geworden, wordt de slak verwijderd.
Bijna alle lasbare materialen kunnen met beklede elektroden worden gelast, bv. constructiestaal, ketelplaat, buizenstaal, gietijzer, edelstaal, slijtvaste staalsoorten enz.
Tig (puls)
Bij het TIG-proces (TIG=Tungsten-Inert-Gas) brandt de elektrische vlamboog tussen de niet afsmeltende wolfram elektrode en het werkstuk. De vlamboog is zeer intensief en kan zeer goed worden geleid. Een afzonderlijk toegevoerd argon beschermgas beschermt de vlamboog en de laszone tegen toetreding van de atmosfeer. Indien nodig wordt extra materiaal met de hand of met een speciale koudedraadtoevoer toegevoegd.
Staal, edelstaal, koper, titanium o.a. worden met gelijkstroom (DC) gelast. De elektrode is op de min-pool aangesloten en tot een punt geslepen. Aluminium, magnesium en hun legeringen worden, om de oxidehuid open te breken, uitsluitend met wisselstroom (AC) gelast. De elektrode is dan stomp. Bij het lassen ontstaat een ronde tot gebolde vorm. Met moderne inverterstroombronnen kan ook met een spitse wolfram elektrode worden gelast.
De voordelen van het TIG-lassen: Door de eenvoudige bediening en de goede beheersbaarheid van de vlamboog kan zeer comfortabel en schoon worden gewerkt. De geringe vervorming van het werkstuk, de smalle laszone, het wegvallen van vloeimiddelen en de spatvrije vlamboog zorgen voor schone, exacte naden zonder insluiting van slakken en zonder nabewerking.
Mig / mag (puls)
Bij het MIG-MAG-proces (MIG=Metal-Inert-Gas / MAG=Metaal-Actief-Gas) brandt de elektrische vlamboog tussen de afsmeltende, automatisch aangevoerde lasdraad (=elektrode) en het werkstuk. Een afzonderlijk toegevoegd gas beschermt de vlamboog en de laszone tegen toetreding van de buitenlucht. Beschermgas en lasdraad moeten aan het basismateriaal worden aangepast. De lasbare materialen zijn:
Aluminium, aluminiumlegeringen
Standaardbouw-, ketel-, buizenstaal
Edelstaal, hooggelegeerde staalsoorten
De grote lassnelheid, de minimale nabewerking en de geringe vervorming zorgen voor grote rendabiliteit. De grote sterkte van de lasnaad, de uitstekende eigenschappen bij het lassen van dunne plaat en de eenvoudige en veilige hantering bij staal, aluminium en edelstaal maken het proces universeel. Door de enorme voordelen is MIG-MAG-lassen momenteel het meeste gebruikte lasproces.